طرز تهيه وخواص مسقطي
آشپزخانه - مهري طباطبايي: اگر از قديميهاي خانواده بپرسيد كه در آن سالهاي قديم، شيرينيهاي مصرفي و مورد علاقهشان در ماه رمضان چه بوده است، به طور قطع تعدادي شريني را نام خواهند برد كه مسقطي نيز از جمله آنهاست (گردآوری : انجمن ناجی)...
آشپزخانه - مهري طباطبايي:
اگر از قديميهاي خانواده بپرسيد كه در آن سالهاي قديم، شيرينيهاي مصرفي و مورد علاقهشان در ماه رمضان چه بوده است، به طور قطع تعدادي شريني را نام خواهند برد كه مسقطي نيز از جمله آنهاست (گردآوری : انجمن ناجی)
اين شيريني در شهرهاي جنوبي كشور – به خصوص شيراز و كرمان– بسيار مورد استفاده قرار ميگيرد.
مواد لازم براي 8 نفر:
- نصف ليوان نشاسته پودرشده
- نصف ليوان روغن مايع
- 2 ليوان شكر
- 4 ليوان آب سرد
- نصف ليوان گلاب
- 50 گرم خلال بادام
- يك قاشق مرباخوري دانه هل
- پودر پسته و دانه هل براي تزئين
طرز تهيه:
ابتدا خلالهاي بادام را همراه مقداري آرد داخل تابه كوچكي بريزيد و تفت دهيد.
نكته: توجه داشته باشيد تفت دادن بادام بدون آرد، سبب سوختن آن ميشود. بنابراين بهطور مرتب بادامها را همراه آرد هم بزنيد. بعد از آنكه رنگ بادامها طلايي شد يا تغيير رنگ پيدا كرد، آنها را داخل الك فلزي بريزيد تا آرد از بادام جدا شود.
حالا قابلمه كوچكي از جنس استيل يا روي آماده كرده و آب سرد را داخل آن بريزيد؛ سپس كمكم نشاسته را به آن اضافه كنيد و مدام هم بزنيد تا نشاسته گلوله گلوله نشود. پس از آن، شكر و روغن مايع را به نشاسته و آب اضافه كنيد و دوباره هم بزنيد تا مواد با هم مخلوط شوند. قابلمه را روي شعله كم اجاق گاز قرار داده و به هم زدن ادامه دهيد، سپس گلاب را اضافه كنيد.
بعد از اينكه مواد فوق روي حرارت به جوش آمد، ميتوانيد همزدنها را كمتر كرده و هر از گاهي آن را تكرار كنيد.
پس از غليظ شدن مواد، خلالهاي بادام تفت داده شده و دانههاي هل را اضافه كنيد و بگذاريد تا مواد غليظتر شوند، سپس مسقطي آماده شده را در ظرف مورد نظر– كه از قبل آماده كردهايد بريزيد و روي آن را با پودر پسته و خلال بادام و دانههاي هل تزئين كنيد. حالا بگذاريد تا مسقطي سرد شود، سپس با چاقو آن را برش دهيد و در همان ظرف سرو كنيد.
مسقطی»، شیرینی نرم و خوش طعم و بویی است که طرفداران زیادی دارد و بعضا به عنوان دسر نیز از آن استفاده می کنند. در تهیه مسقطی، انتخاب نشاسته عالی بسیار تعیین کننده است (گردآوری : انجمن ناجی) همچنین این شیرینی خوشمزه را می توان بصورت کم شیرینی یا با شکر مصنوعی هم تهیه کرد. ● مواد لازم برای تهیه مسقطی: ▪ ۱۵۰ گرم نشاسته گل سفید و تازه ▪ ۳۰۰ گرم شکر ▪ ۱۰۰ گرم کره یا روغن جامد اعلا ▪ ۱/۲ پیمانه گلاب ▪ ۳ پیمانه آب ▪ ۱/۲ قاشق هل کوبیده ▪ ۱/۲ پیمانه بادام بوداده خرد شده ▪ پودر پسته یا بادام برای تزئین. ● روش تهیه: ابتدا در یک قابلمه مناسب نشاسته را در یک پیمانه آب سرد حل کنید و سپس باقی آب را افزوده، خوب بهم بزنید. محلول نشاسته را روی شعله متوسط قرار داده و با قاشق چوبی یا تفلون بی وقفه بهم بزنید تا گلوله نشده، به ته ظرف نچسبد. سپس در این بین شعله را کم کرده، شکر و هل را اضافه کنید، کره یا روغن را نیز داخل مایه ریخته و بهم بزنید تا نشاسته بپزد و غلیظ شود. در صورت تمایل خرده بادام بوداده را نیز به مخلوط اضافه کنید و در آخر گلاب را بریزید. به این ترتیب بوی گلاب از بین نمی رود. توجه کنید که این مخلوط بیش از حد غلیظ نشود چون پس از خنک شدن بیش از حد خشک خواهد شد. تا حدی که خط قاشق روی آن باقی بماند و بوی خامی نشاسته از بین برود، کافی است (گردآوری : انجمن ناجی) می توانید مسقطی را در کاسه های کوچک یک نفره ریخته و با پودر پسته تزئین کنید یا تمام آن را در سینی یا ظرف مستطیلی مناسبی ریخته، پس از خنک شدن به شکل لوزی بریده، با پودر یا خلال پسته تزئین کنید. در صورت تمایل با افزودن مقداری زعفران حل شده در یک قاشق سوپخوری آب جوش به این ترکیب، مسقطی زعفرانی خواهید داشت. http://najiforum.ir/thread-23651.html
مناسب برای :6 نفر
زمان آماده سازی : کمتر از 1 ساعت
میتوانیم این مسقطی را تک رنگ یعنی سفید یا زعفرانی تهیه کرده یا اینکه آن را دورنگ درست کنیم، به این صورت که ابتدا مسقطی سفید بدون زعفران را داخل ظرف میریزیم و میگذاریم داخل یخچال یکی دو ساعت بماند تا خود را ببندد، بعد بقیه مسقطی را با زعفران مخلوط میکنیم و روی مسقطی سفید میریزیم. این مقدار دسر برای 4 تا6 نفر کافی است و در مدت 50 دقیقه درست میشود.
انواع شیرینی ایرانی را در این نیز ببینید.
مواد لازم:
کره
50 گرم
آب
7 پیمانه
شکر
½ 1 پیمانه
نشاسته سفید
1 پیمانه
گلاب
½ پیمانه
خلال بادام
½ پیمانه
هل
½ قاشق غذاخوری
زعفران
½ قاشق چایخوری
خلال پسته و بادام
برای تزیین
طرز تهیه:
ابتدا نشاسته را با آب سرد مخلوط میکنیم و روی حرارت میگذاریم تا کمکم غلیظ شود. اگر نشاسته را با آب گرم مخلوط کنیم گلوله میشود، پس باید با آب سرد مخلوط کنیم.
وقتی که این مخلوط کمی غلیظ شد، شکر اضافه میکنیم و هم میزنیم تا وقتی که جوش بیاید.
وقتی که مواد جوش آمد، میگذاریم روی شعله کم باشد تا قوام بیاید، سپس گلاب، خلال بادام و هل را اضافه میکنیم. (از هل ساییده شده استفاده نمیکنیم، بلکه از دانههای هل استفاده میکنیم تا رنگ مسقطی را سیاه نکند). تفاوت این مسقطی با مسقطیهای دیگر در این است که شلتر است و میشود گفت شبیه شله زرد است (گردآوری : انجمن ناجی) مواد را خوب هم میزنیم.
وقتی از کنارههای ظرف شروع به حباب زدن کرد، به جوش آمد و کمی غلیظتر شد، کره را اضافه میکنیم. به جای کره نمیتوان از روغن مایع استفاده کرد، چون روغن مایع طعم کره را به مسقطی نمیدهد. وقتی زعفران ساییده شده را اضافه کردیم، قابلمه را از روی حرارت بر میداریم تا کمکم رنگ زعفرانی بگیرد.
این دسر را میتوان به دو صورت سرد و گرم مصرف کرد. میتوانیم بعد از آماده شدن مسقطی، آن را در یک ظرف بزرگ بریزید و در نهایت آن را در کاسههای یک نفره بکشید.