مواد لازم:
گوشت سردست گوسفند 500 گرم
جو پوست كنده 500 گرم
سبزيآش پاكشده خرد شده 1 كيلو (تره، جعفري، گشنيز، كمي شويد، برگچغندر، اسفناج)
لوبيا چيتي، لوبياقرمز، عدس 3 تا 4 پيمانه خيس كرده
پياز 1 عدد
پياز داغ 3 قاشق غذاخوري
سيرداغ (در صورت علاقه) 1 قاشق غذاخوري
زردچوبه 1 قاشق غذاخوري
روغن مايع 3 قاشق غذاخوري
نعنا خشك 1 قاشق مرباخوري
كشك 1 كيلو
نمك، فلفل به ميزان لازم
طرز تهيه:
گوشت را همراه با پياز و كمي فلفل بپزيد تا از استخوان جدا شود و كاملاً بپزد جو را با دو ليتر آب بگذاريد تا بپزد و كاملاً بپزد. حبوبات را كه خيس كردهايد آب روي آن را خالي كنيد و بگذاريد با مقداري آبجوش بيايد و خاموش كرده در آبكش ريخته تا نفخ آن برود و بعد بگذاريد تا بپزد در يك قابلمه كه كمي بزرگتر از مواد گنجايش داشته باشد پياز داغ و زردچوبه جو كاملاً پخته شده و حبوبات را ريخته و تا نصف قابلمه آب بريزيد گوشت پخته و روي آن را ريش ريش شده همراه با آب آن همراه با كمي نمك تا جوش بيايد و سبزيها را بعد از جوش آمدن اضافه كرده شعله زير قابلمه را كم كرده و با شعله كم و به دفعات آن را با كفگير هم بزنيد تا قابلمه ته نگيرد در صورت استفاده از سيرداغ را نيز در اين مرحله اضافه كنيد تا سبزي آش بپزد و تقريباً آش جا بيفتد يك ساعت آخر كشك را نيز اضافه كنيد و دفعات همزدن آش را بيشتر كنيد چون ته گرفتن آش با ريختن كشك بيشتر ميشود نمك آش را نيز بعد از ريختن كشك اندازه كنيد بعد از آماده شدن آن را در ظرف مناسب ريخته و روي آن را با نعنا داغ و سيرداغ تزيين كنيد.
راز و رمزها :
جو را بعد از پختن ميتوانيد اگر لعاب كمي داشت كمي كوبيده و يا يكسوم ان را در غذاساز ريخته و همه را باهم با آش مخلوط كنيد.
سبزي آش جو بايد كاملاً ريز باشد به عكس آش رشته و به سبزي آش ميتوانيد در فصل زمستان كمي چغندر ريز شده نيز اضافه كنيد.
در بعضي از شهرها به جاي گوشت از سيرابي گوسفند در آش جو استفاده ميكنند به صورت تكههاي كوچك كه آش را پخته سيرابي را نيز پخته و با قيچي به قطعات مورد نظر خرد كرده و در آش اضافه كنيد.
در آش جو ميتوان از مقدار مساوي جو و بلغور گندم استفاده كرد
چند قاشق برنج نيز ميتوانيد به جو آش را اضافه كرده براي لعاب بيشتر آن
آش جو را بدون گوشت نيز ميتوانيد درست كرد كه سبكتر و زود هضمتر ميشود.
آش جو را با نخود و عدس بدون لوبياها ميتوانيد پخت
در بعضي از شهرها آلوچه و قيسي نيز به آش جو اضافه ميكنند در آن صورت ميتوانيد كشك را حذف كرد.
اگر بخواهيد دو نوع آش جو با كشك و قيسي را داشته باشيد. براي مهماني يا ذائقههاي مختلف) يك ساعت آخر پخت ميتوانيد آش را به دو قسمت تقسيم كرد و درد و قابلمه ريخت و نيمي را با كشك و نيم ديگر را با قيسي و آلوچه پخت
سيزي آش جو را ميتوانيد حذف كرد و از شويد و چغندر ريز شده استفاده كرد
مقدار 1 قاشق غذاخوري زردچوبه آش همراه با كشك رنگ خوبي به اش ميدهد.
آش جو اگر با فلفل بيشتري در صورت علاقه تهيه شود از سردي جو و كشك كم ميشود و مزه بهتري به آن ميدهد.