ذرت یکی از سبزیجات نشاسته ای می باشد که دارای گونه های مختلف می باشد.
ذرت علاوه بر رنگ های زرد و سفید، به رنگ های قرمز، مشکی، آبی و بنفش هم وجود دارد.
ذرت سرشار از آنتیاکسیدانها است
ذرت سرشار از انواع آنتیاکسیدانها و فیتونوترینتها میباشد که هر یک در زمینه پیشگیری از سرطان یا بیماری خاصی موثر هستند. آنتیاکسیدانهای موجود در ذرت عبارتاند از: آنتوسیانینها، بتاکاروتن، زآگزانتین، لوتئین، کافئیک اسید، کوماریک اسید، فرولیک اسید، وانیلیک اسید، پروتوکاتچیک اسید و ... . تمام این آنتیاکسیدانها به منظور پیشگیری از سرطان و نیز آهسته کردن روند پیری و فرسودگی موثر هستند. مطالعات نشان میدهد که ذرت خشکشده که تحت حرارتهای بالا و در دمای 65- 93 درجه سانتی گراد تهیه میشود؛ محتوای آنتیاکسیدانی ذرت را کاهش نمیدهد. نکته قابلذکر این است که میزان نشاسته آمیلوز با ظرفیت آنتیاکسیدانی ذرت در ارتباط است و گونههایی از ذرت که آمیلوز بیشتری دارند از ظرفیت آنتیاکسیدانی بیشتری نیز تشکیل شدهاند
تفاوت ذرت بنفش و ذرت زرد
ذرت علاوه بر رنگ سفید و زرد به رنگهای آبی، قرمز و بنفش هم یافت میشود. تفاوت اصلی این گونههای متنوع، بیشتر در محتوای آنتیاکسیدانی آنها میباشد. آنتیاکسیدانهای عمده در ذرت زردرنگ، کاروتنوئیدهایی چون لوتئین، زآگزانتین و کریپتوگزانتین میباشند. درحالیکه در ذرت بنفش آنتوسیانین و پروتوکاتچیک اسید به وفور یافت میشود. پروتوکاتچیک اسید موجود در ذرت بنفش اثرات آنتیاکسیدانی قوی دارد و اثر آنتوسیانین نیز در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماریها و سرطانها به اثبات رسیده است
به نظر میرسد ذرت زرد به دلیل وجود این کاروتنوئیدها برای پیشگیری از سرطان ریه و سرطان حفره دهان همچنین محافظت از بافتهای مخاطی و سلامت پوست موثر باشد. همچنین نقش لوتئین و زآگزانتین در بینایی غیرقابلانکار است (گردآوری : انجمن ناجی) تحقیقات نشان میدهد کریپتوگزانتین موجود در ذرت زرد برای سلامت ششها و پیشگیری از سرطان ریه مناسب است
ذرت منبع غنی از ویتامین ها از جمله ویتامین ای B می باشد علاوه بر این سرشار از مواد معدنی از جمله پتاسیم، فسفر و منگنز است (گردآوری : انجمن ناجی)
ذرت برای کاهش کلسترول و بیماران سلیاک مفید می باشد
به علت آنتی اکسیدان و فیتونوترینتی که در ذرت وجود دارد این ماده در کاهش گرفتگی عروق و بیماری های قلبی بسیار موثر می باشد.
فیبری که در ذرت وجود دارد برای قند خون بسیار مفید است
گفتنی است مصرف بیش از حد ذرت توصیه نمی شود چراکه ممکن است باعث بیماری هایی چون دیابت، چربی خون، بیماری های قلبی عروقی و … شود
كليات گياه شناسي ذرت كه بفارسي بلال نيز ناميده مي شود گياهي است يكساله و يك پايه داراي ساقه اي راست كه ارتفاع آن تا چهارمتر مي رسد.ذرت گياه بومي آمريكاي مركزي و مكزيك است و از آنجا به نقاط ديگر دنيا راه يافته است .برگهاي ذرت متناوب و دراز مي باشد . گلهاي نر ذرت بصورت خوشه اي بوده كه مركب از سنبل هاي قرمز روشن مي باشد . گلهاي ماده آن از 2تا 4 گل تشكيل شده در كنار برگ هاي ذرت قرار درد .غشايي كه روي بلال را مي پوشاند سبز رنگ و مانند برگ مي باشد . دانه هاي كروي شكل ذرت در اطراف محور مركزي بلال قرار گرفته اند . اين دانه ها برنگ زرد يا قهو ه اي مي باشند .
تركيبات شيميايي: رنگ زرد ذرت مربوط به موادي به نام زئين Zeine و زيازانتين Zeaxanthine مي باشد .در صد گرم دانه ذرت خام مواد زير موجود است : انرژي 350 كالريآب 13 گرم پروتئين 9 گرمچربي 4 گرممواد نشاسته اي 72 گرمكلسيم 22 ميلي گرمسديم 1 ميلي گرمپتاسيم 285 ميلي گرمفسفر 265 ميلي گرمآهن 2 ميلي گرمويتامين آ 490 واحدويتامين ب 1 0/4 ميلي گرمويتامين ب 2 0/12 ميلي گرمويتامين ب 3 2/2 ميلي گرمارسنيك 30 ميلي گرمكاكل ذرت داراي مواد معدني مختلف و املاح پتاسيم و كلسيم مي باشد .در صد گرم كاكل ذرت مواد زير موجود است :گوگرد 2/8 ميلي گرمكلر 3/6 ميلي گرمفسفر 5/2 ميلي گرمسيليسيم 4 گرمآهن 0/06 ميلي گرمكلسيم 1/7 ميلي گرممنيزيم 1/4 ميلي گرمسديم 0/2 ميلي گرمپتاسيم 26/5 ميلي گرم همانطور كه در جدول بالا مشاهده مي شود كاكل ذرت داراي مقدر زيادي پتاسيم است وبعلت وجود اين ماده معدني است كه كاكل ذرت ادرار آور است .
خواص داروئي:خواص درماني ذرت ذ رت داراي ارزش غذايي فراواني است در آن بعلت نداشتن گلوتن (ماده چسب گندم) قابليت تهيه نان را ندارد . بنابراين براي تهيه نان ذرت در آنرا با در ساير غلات مخلوط مي كنند .ذرت از نظر طب قديم ايران سرد و خشك است "1)پماد ذرت خشك كننده زخم ها مي باشد .2)ذرت غذاي خوبي براي پيشگيري سرطان است.3)استفاده مداوم از ذرت از كرم خوردگي دندان جلوگيري مي كند .4)روغن ذرت كلسترول خون را پائين مي آرود .5)روغن ذرت براي درمان اگزما و بيماريهاي پوستي مفيد است. خواص درماني كاكل ذرت كاكل ذرت را قبل از رسيدن كامل ميوه يعني قبل از پژمدره شدن مي چينند و بسرعت خشك مي كنند . كاكل ذرت بعد از خشك شدن رنگ قهوه اي پيدا مي كند .براي درست كردن دم كرده كاكل ذرت ،مقدر 30 گرم از آنرا در يك ليتر آب جوش ريخته و به مدت پنج دقيقه دم مي كنند .1-دم كرده كاكل ذرت ادرار آور است و آرام كننده دستگاه ادراري است .2-درد و ناراحتي هاي دستگاه ادراري را تسكين مي دهد .3-سنگ مثانه ،التهاب ،ورم مثانه و درد مثانه را از بين مي برد .4-كاكل ذرت بطور كلي دستگاه ادراري را تميز مي كند .بغير از كاكل ذرت از برگ و ريشه وساقه بلال نيز استفاده طبي بعمل ميآيد .1)جوشانده ساقه وسط بلال خونريزي از بيني را بند مي آرود.2)براي دفع سنگ مثانه از جوشانده برگهاي بلال استفاده كنيد .3)جوشانده ريشه ذرت براي سوزش مجاري ادراري مفيد است .4)جوشانده وسط بلال درد شكم و معده را از بين مي برد .5)در قديم براي معالجه سوزاك از جوشانده ساقه بلال استفاده مي كردند .
طرز استفاده:به مبحث نسخه پيچي گياهان دارويي براي بيماري مورد نظر مراجعه نماييد