کبد، کیسه صفرا و لوزالمعده، به تجزیه شیمیایی غذا کمک میکنند. کبد از محصولات گوارش برای ساخت پروتئینهایی مثل پادتنها (که به مقابله با عفونتها کمک میکنند) و عوامل لخته کننده خون استفاده میکند. کبد همچنین سلولهای خونی فرسوده را تجزیه میکند و مواد اضافی را به صورت صفرا دفع میکند که در
کیسه صفرا
ذخیره میشوند و در گوارش چربیها نقش دارند.
ورود غذا به دوازدهه (اولین قسمت روده کوچک) کیسه صفرا را تحریک میکند تا از طریق مجرای صفراوی، صفرا را به درون دوازدهه بریزد. لوزالمعده، مایعات گوارش کننده قدرتمندی را ترشح میکند که در هنـگام ورود غذا به دوازدهـه، وارد آن میشوند. این مایعات، همراه با مایعات گوارش کنندهای که به وسیله سطح داخلی روده تولید میشوند، کمک میکنند تا مواد غذایی به موادی تجزیه شوند که جذب خون شده، به
کبد
برده میشوند.
اعضای گوارشی
کبد، کیسه صفرا و لوزالمعده که در قسمت فوقانی شکم قرار دارند، مایعات گوارش کننده را به درون دوازدهه ترشح میکنند. صفرا از کبد و یک صفرا وارد مجرای صفراوی میشود و ترشحات لوزالمعده نیز مستقیماًبه دوازدهه میریزد.
حرکات دودی
غذا در طول لوله گوارش به وسیله توالی مداوم انقباضات عضلانی که حرکات دودی نام دارند، به جلو رانده میشود. دیوارههای لوله گوارش با عضلات صاف پوشیده شدهاند. برای راندن لقمه غذا به جلو، عضلات پشت غذا منقبض و عضلات جلوی آن شل میشوند. موج دودی برای حرکت دادن غذا در طول لوله گوارش، عضلات جدارهها با یک توالی به نام موج دودی منقبض و شل میشوند.