چرا پياز اشك ما را درمیآورد؟ + یک راه حل برای رفع این مشکل
شاید پیاز خرد كردن برای بسیاری از شما كارناخوشایندی باشد؛ چرا كه همواره سبب سوزش چشمها و ریزش اشك میشود و تا دقایقی چشم ما را آزار میدهد، آیا میدانید كه چرا پیاز اشك ما را در میآورد؟ بد نیست بدانید شما هنگام خرد كردن پیاز در واقع تحت حمله نوعی اسید قرار میگیرید كه از پیاز منتشر میشود و به چشمهای شما حمله میكند.
پیاز زمانی كه در خاك شروع به رویش میكند در خود مادهای به نام سولفور میسازد كه این ماده با آمینواسیدهای موجود در پیاز تركیب میشود و مادهای اسیدی به نام سولفوكسید را ایجاد میكند. در سال 2002 دانشمندان ژاپنی آنزیمی را در پیاز یافتند كه این آنزیم زمانی كه پیاز بریده میشود مادهای اسیدی به نام سولفوكسید را آزاد و منتشر میكند. با آزاد شدن این ماده اسیدی پس از بریده شدن پیاز، این ماده به سرعت با هوا تركیب شده و ماده سین ـ پروپانتیال ـ اس ـ اكسید (syn-propanethial-s-oxide) را میسازد و زمانی كه این ماده با سطح بیرونی چشم برخورد میكند چشم ما را تحریك كرده و سبب سوزش و ایجاد اشك میشود، اما شما میتوانید با قرار دادن پیاز در فریزر از این مشكل خلاص شوید.
چرا كه سرما سبب یخ زدن پیازشده و لذا مواد شیمیایی موجود در آن نیز منجمد شده و با بریدن پیاز به سرعت منتشر نمیشوند و نمیتوانند آسیبی به چشم برسانند بنابراین شما براحتی میتوانید مقدار زیادی پیاز را بدون گریه كردن خرد كنید.
........... najiforum.ir
پیازدارای مواد گوگردی است که این مواد خواص مختلفی از خود نشان میدهند که یکی از آنها اشک آور بودن است (گردآوری : انجمن ناجی)
زمانی که پیاز را برش میدهیم، سلولهای پیاز باز میشوند. این سلولها دو بخش دارند: بخش آنزیمی که به آلیناز معروف است و بخش گوگردی. آنزیم آلیناز، ترکیبات گوگردی پیاز را تجزیه کرده و ترکیبات ناپایدار گوگردی ایجاد میکند که به گاز فراری تبدیل میشوند. این گاز که حاوی ترکیبات گوگردی است، وارد هوا میشود و به چشم انسان میرسد (البته ابتدا وارد مجرای بینی میشود). در چشم انسان، این گاز با آب واکنش نشان داده و اسید سولفوریک تولید میکند. اسید سولفوریک، بر پایانههای اعصاب چشم اثر کرده و سبب سوزش چشم میشود. در نهایت در پاسخ به این سوزش، غدد اشکی، اشک ترشح میکنند که این ماده گوگردی به همراه اشک از چشم خارج شود. قطرات اشک میتوانند تنها چند ثانیه پس از برش پیاز ظاهر شوند.
اگرچه ما معمولاً اشک آوری پیاز را دوست نداریم و باعث ناراحتی ما میشود، اما این خاصیت پیاز آن را در برابر موجودات ریز زنده ی خارجی حفاظت مینماید.
زمانی که پیاز را برش میدهیم،گازی که حاوی ترکیبات گوگردی است، وارد هوا میشود و به چشم انسان میرسد. در چشم انسان، این گاز با آب واکنش نشان داده و اسید سولفوریک تولید میکند. اسید سولفوریک، بر پایانههای اعصاب چشم اثر کرده و سبب سوزش چشم و در نهایت ریزش اشک میشود.
روشهایی برای کاهش اشک آوری پیاز وجود دارد که عبارتند از :
1- قرار دادن پیاز در یخچال قبل از پوست کندن آن. زمانی که پیاز را داخل یخچال قرار میدهیم، خنک شدن پیاز، ترکیب اشک آور آن را ضعیف میکند و دیگر پیاز زیاد اشک را در نمیآورد.
2- پوست کندن پیاز در آب. همچنین زمانی که پیاز را زیر آب پوست میگیریم، بخش اعظم ماده اشک آور پیاز با آب شسته میشود و از خاصیت اشک آور بودن آن کاسته میگردد.
3- خیس کردن پیاز و دستان پیش از بریدن پیازهم مفید به نظر میرسد. با این عمل، بخشی از گاز تولید شده با رطوبت دستان شما و همچنین رطوبت پیاز، واکنش نشان داده و شدت سوزش چشم کمتر خواهد بود.
4- به علاوه نفس کشیدن تنها از راه دهان در طول پوست گرفتن و خرد کردن پیاز هم روش خوبی است (گردآوری : انجمن ناجی)
RE: چرا پياز اشك ما را درمیآورد؟ + یک راه حل برای رفع این مشکل
انجمن ناجی :بدون تردید همه شما میدانید كه پوست كندن و خرد كردن پیاز سبب سوزش چشم و اشك ریختن میشود، مگر این كه تا به حال آشپزی یا تهیه سالاد را تجربه نكرده باشید. پیاز یكی از مهمترین مواد لازم برای طبخ گروه وسیعی از انواع مختلف غذاهاست كه نقش بسیار مهمی در بهبود طعم و مزه آن دارد و به همین دلیل معمولا تهیه این گروه از غذاها بدون آن امكانپذیر نخواهد بود، اما اغلب افراد از سوختن چشمانشان به هنگام خرد كردن پیاز شكایت دارند. وقتی شما پیاز را پوست میكنید و آن را به قطعات كوچكتری تقسیم میكنید در حقیقت دیواره سلولهای تشكیلدهنده این ماده غذایی را در هم شكسته و محتویات آن را خارج میكنید.
در اثر واكنش شیمیایی سولفوكسید شدن اسیدهای آمینه مواد شیمیایی دیگر به نام اسیدهای سولفونیك حاصل میشود. در چنین شرایطی آنزیمهایی كه پیش از این جدا از هم و به صورت مجزا نگهداری میشدند، در هم شكستن ساختار اولیه سلولها و تشكیل این نوع ماده شیمیایی جدید میتوانند به آسانی با اسیدهای سولفونیك بدست آمده واكنش نشان داده و تركیب شوند. از تركیب اسیدهای سولفونیك و آنزیمها تركیبی فرار و حاوی سولفور (گوگرد) به نام پروپانتیول لس اكسید به دست میآید كه در محیط پراكنده شده و با سطح چشمان شما برخورد میكند، از واكنش این گاز فرار با آب چشمان شما كه نقش بسیار مهمی در مرطوب نگاه داشتن سطح چشم و جلوگیری از خشك شدن چشمها دارد، اسید سولفوریك ایجاد میشود. اسیدسولفوریك سبب سوزش چشم شده و همزمان با آن چشم شروع به ترشح اشك میكند. ترشح اشك در چشم واكنشی است كه برای كاهش سوزش چشم، شستشوی چشم و در نتیجه خروج ماده شیمیایی محرك ایجاد شده در چشم انجام میشود. پختن و سرخ كردن پیاز در هنگام آشپزی و تهیه غذا سبب غیرفعال شدن آنزیمهای آن شده و در نتیجه واكنشهای شیمیایی بعدی كه سبب سوزش چشم میشوند دیگر انجام نخواهند شد. بنابراین هرچند كه در هنگام آشپزی بوی پیاز را حس میكنید، اما استشمام بوی پیاز سبب سوزش چشمهای شما نخواهد شد. بسیاری از افراد برای این كه خرد كردن پیاز چشمهایشان را آزار ندهد، در هنگام خرد كردن پیاز، عینكهای ایمنی به چشم میزنند یا این كه با روشن كردن یك پنكه مانع از رسیدن بخار ایجاد شده به چشم میشوند.
اگرچه این راهكارها میتواند موثر باشند، اما به گفته بسیاری از كارشناسان بهتر است قبل از خرد كردن پیاز آن را برای مدت كوتاهی در داخل یخچال قرار دهید یا زیر جریان آب، پیاز را خرد كنید. قرار دادن پیاز در داخل یخچال سبب كاهش سرعت انجام واكنشهای شیمیایی در درون پیاز و تغییر خواص و ویژگیهای شیمیایی در داخل پیاز خواهد شد. جریان آب نیز مانع از حركت بخار شیمیایی فرار حاصل به سمت بالا و برخورد آن با سطح چشم شما خواهد شد.
یكی از دیگر مشكلاتی كه در این زمینه وجود دارد، این است كه تركیبات حاوی سولفور یا گوگرد بوی خاصی را در انگشتان دست شما ایجاد میكنند كه میتوانید با استفاده از راهكارهای مناسب مبتنی بر انجام واكنشهای شیمیایی این بوی نامطبوع را به میزان قابل توجهی كاهش دهید. یكی از این راهكارها، تماس انگشتان با مادهای از جنس فولاد ضدزنگ است.
موقع پوست کندن پیاز نباید اشک بریزید. برای اینکه انجام این کار اشک از چشمان شما سرازیر نکند:
* هنگام پیاز پوست کندن، ساقه های جعفری را بجوید یا یک تکه نان یا چوب کبریت لای دندانهایتان قرار دهید.
* پیاز را زیر شیر آب نگهدارید و پوست بکنید.
* هنگام انجام این کار، هرگز به جلو خم نشوید و بدنتان را به عقب نگهدارید.
* پیاز را در برابر یک پنجره باز، پوست بکنید.
* کسانی که داخل چشم لنز دارند، به هنگام پیاز پوست کندن، اشک نخواهند ریخت.
در زیر یک موضوع بی ربط !!!
مخفی :
فوت و فن نگهداری کفش
برای جلوگیری از خشک و سفت شدن چرم کفشهایتان، گاه و بیگاه کفشها را بعد از پاک کردن با یک تکه پنبه آغشته به گلیسیرین خوب چرب کنید و بگذارید همانطور بماند تا گلیسیرین به خورد چرم برود. پس از آن کفش را واکس بزنید و بپوشید. در این صورت هم کفش نرمی خواهید داشت و هم به دوام آن اضافه کرده اید.
دوام صابون
برای اینکه دوام صابون دو برابر شود، آن را قبل از استفاده، از کاغذ باز کرده و برای چند هفته بگذارید بماند.
دستمالهای همیشه سفید
دستمالهای سفید را که در اثر مرور زمان، زرد و لکه دار شده اند، جمع کنید و به مدت ۸ تا ۱۰ ساعت در طشت آبی که حاوی آب ژاول و پودر رختشویی است، خیس کنید. صبح دستمالها را در همان آب بجوشانید و خواهید دید که چه سفید و تمیز شده اند.