در آستانه فرارسیدن عید نوروز خرید ماهی شب عید و بیماریهای ناشی از ماهی قرمز !
در آستانه فرارسیدن عید نوروز
خرید ماهی شب عید و بیماریهای ناشی از ماهی قرمز !
دوباره با فرارسیدن موسم نوروز، خبرهای ضد و نقیض فراوانی درباره سفره هفت سین و ماهی های کوچک تنگ بلور آن به سر زبانها می افتد. شاید داغترین خبرهای هفت سینی باز هم مانند سالهای گذشته، بیماری زا بودن ماهیهای قرمز است که گفته می شود چندین بیماری را با همدیگر منتقل می کنند.
خبرآنلاین: بنا به گفته دکتر ایرج خسرونیا، آلودگی مکانهای پرورش این ماهیان، علت اصلی انتقال این بیماریهای خطرناک است (گردآوری : انجمن ناجی) به گفته این پزشک متخصص، هر ساله در ایام نوروز دستفروشان اقدام به فروش ماهیهای زینتی میکنند و به دلیل رعایت نکردن نکات بهداشتی تماس با این ماهیها خطر بروز بیماری را در پی دارد.
کارشناسان می گویند بررسیهای سالهای اخیر نشان میدهد که ماهیهای قرمزی که در آبهای آلوده پرورش میکنند موجب انتقال میکروب به انسانها میشود. به گفته آنها میکروبها از طریق مدفوع ماهیها وارد آب میشود و بر اثر تماس به دست افراد انتقال پیدا میکند.
آنها توصیه می کنند کودکان از دست زدن به ماهیها در تنگ آب اجتناب کنند و اگر دستشان به آب ماهیها خورد بلافاصله با آب و صابون بشویند تا آلودگیها از بین رود. همچنین در ایام نوروز که تماس مردم با ماهیهای قرمز زیاد است، بهتر است افراد ماهیها را با توری تهیه کنند و از دست زدن به آنها خودداری کنند.
در دهه 80 شمسی، این خبر همه جا پیچید که عادت گذاشتن ماهی قرمز در سفره بهار، از چین وارد ایران شده و چندان نسبتی با حال و هوای سنتی کشورمان ندارد. برخی بر این باور بودند که ۸۰ سال پیش همراه با ورود چای به ایران، ماهی قرمز نیز که سمبل عید چینی ست به سفره های هفت سین عید نوروز وارد شد. ولی عده ای با این بیان مخالفت کردند که از قرنها پیش، سمبل ماهی (حوت) به عنوان یکی از ماه های سال در ایران، مورد توجه بوده و نمونه هایی از قالی های ایرانی با نقشه گلستان یا گلزار می توان یافت که در آن قالی ها ماهی های قرمز را به عنوان نمادهایی از زندگی و بی مرگی، در جوی های آبی نمایانند و در باغ های بهشت گونه ایرانی روان شده اند. آنها به این نظر کارشناسان استناد کردند که این نقشه های گلستان تصویری از پردیس ها یا بهشت های ایرانی با پیشینه ای دست کم متعلق به هزاره دوم پیش از میلاد، همزیستی انسانها و ماهیها را به اعماق تاریخ برده است (گردآوری : انجمن ناجی)
در مقابل، بسیاری از مردم شناسان می گویند ماهی قرمز درون ظرف آب در هیچ کدام از مراسم سنتی باشندگان ایرانی جایگاهی ندارد. تنها در میان آئینهای زرتشتی در سفره عید، انار به نشانه باروری و عشق و یا سیب سرخ درون ظرف آب مقدس رها میشود تا عشق و باروری همچنان پاینده بماند.
ماهیهای مرده، داغ دل طرفداران محیط زیست
در ماجرای ماهیهای قرمز، گروه طرفداران محیط زیست و حقوق حیوانات، در مقابل کسانی که برای سنتهای ایرانی اهمیت قائلند، ایستادند تا ثابت کنند مرگ بیش از 5 میلیون قطعه ماهی قرمز پس از روزهای نخست سال، باید جدی گرفته شود. آنها می گویند اگر ایرانی ها می دانستند که ماهی قرمز هیچ ریشه تاریخی در سفره هفت سین ندارد به جای پرداخت برای خرید و قتل ماهی های قرمز به بهانه نوروز، سیب قرمز یا انار را در آب رها می کردند که ریشه در تاریخ این دیار دارد. آنها یکی از دلایل خود برای غیر ایرانی بودن این رسم را نقاشی نکردن ماهیهای قرمز در تابلوی "هفت سین" می دانند که بیش از یک قرن پیش، کمال الملک آن را آفرید تا آئین نوروز را جاودانه کند، آن هم بدون ماهیهای چینی!
ماهی قرمز که نام علمی آن کاراسیوس اوراتوس است و از خانواده کپور ماهیان بوده، خاستگاه اولیه آن کشور چین است که با گذشت زمان به نقاط دیگر جهان بالاخص ایران معرفی شده است تا آنجایی که هر ساله میلیونها قطعه ماهی قرمز بر سر سفرههای هفتسین ما ایرانیان میآیند.
شرایط نگهداری ماهی قرمز
ماهی قرمز به عواملی نظیر هوا، دما، آب و غذا به مقدار مناسب نیاز دارد تا هم خود سالم بماند و هم احتمالا سلامتی ما را به مخاطره نیندازد.
دما :ماهی قرمز در دمای بالای 25 درجه سانتیگراد آسیبپذیر بوده و تغییرات ناگهانی دما باعث مرگ آنها میشود مناسبترین دما برای این ماهی بین 10 تا 25 درجه سانتیگراد است (گردآوری : انجمن ناجی)
هوا : ماهیها به اکسیژن موجود در هوا احتیاج مبرم دارند و این اکسیژن از طریق سطح هوایی که با آب در تماس است وارد ظرف نگهداری ماهی میشود. بنابراین هر چه سطح مقطع بالای تنگ بزرگتر باشد، اکسیژن بیشتری به ماهی میرسد.
آب : استفاده از آب شهری برای ماهی قرمز مشکل خاصی ایجاد نمیکند فقط جهت خارج شدن کلر، قبل از عوض کردن آب ظرف حاوی ماهی، بگذارید که آب بهمدت حداقل 24 ساعت در ظرف مجزا بماند که با این عمل هم کلر موجود در آب از بین رفته و هم آب دمای محیط را پیدا میکند. بهتر است هر هفته یک یا دو نوبت و فقط نیمی از آب ظرف ماهی تعویض شود.
غذا : اگر در شبانه روز یک یا دو نوبت غذا به ماهی بدهیم، نیاز آن بر طرف میشود. غذاهای کم پروتئین و سرشار از کربوهیدرات در این میان مناسب هستند و حدالامکان از غذاهای آماده آنهم به اندازهای که در آب باقی نماند بهتر است استفاده شود.
1- سعی کنید ماهی را از مراکز مجاز که دارای مجوز فروش موقت ماهی زینتی می باشند تهیه نمائید و از خرید ماهی از دست فروشان و دوره گردان خودداری نمائید چون هم از نظر بهداشتی مشکل آفرین می باشد و هم بخاطر نگهداری ماهی در شرایط بد اینگونه ماهیها دارای عمر کوتاهی می باشند.
2- مراکز بهداشتی مراکزی هستند که دارای مکانهای مسقف بوده و دارای لوازم شستشو و ضد عفونی مناسب می باشند.
3- اگر می خواهید ماهی قرمز را بمدت طولانی در خانه یا کنار سفره هفت سین نگهداری کنید، برای هر ماهی یک لیتر آب در نظر بگیرید.
4- از ظروف دهان گشاد برای نگهداری ماهی استفاده نمایید. (فضای مورد نیاز برای هر ماهی دو برابر حجم آب می باشد).
5- بهترین PH آب 7.5 - 6.8 و بهترین دمای آب نگهداری ماهیان زینتی 26-22 درجه سانتی گراد می باشد.
6- آب ماهی ها را تماما عوض نکنید و در هر بار تعویض آب مقدار 25% کل آب را تعویض نماید.(بطور متوسط در هر هفته 10% آب را عوض نمائید).
7- برای ضد عفونی ظروف نگهداری ماهی از نمک طعام3% و یا پرمنگنات پتاسیم، پرکلرین و بتادین می توان استفاده کرد.
8- جهت تغذیه ماهیان از غذا های آماده که در فروشگاههای عرضه ماهی زینتی وجود دارد استفاده نمائید.
9- از خرید ماهیان مریض و بی حال و دارای لکه های سفید روی پوست بدن خودداری نماید. در صورت مریض شدن ماهی و یا تلفات مورد را سریعا از مابقی ماهی ها جدا نماید.
10- اگر سابقه بیماری پوستی ( آلرژی) دارید برای دست زدن به ماهی و ظروف نگهداری ماهی از دستکش استفاده نمائید.
11- کودکان خود را از دست زدن و بازی کردن با ماهی باز دارید، زیرا ممکن است عوامل بیماری زا احتمالی را به چشم و دهان خود منتقل نمایند.
12- آب تعویضی ماهی را مستقیما در چاه تخلیه نمائید و از ریختن آن در معابر عمومی و یا باغچه خودداری نمائید.
13- از اضافه کردن ماهی جدید تا حصول اطمینان از سلامتی آن به مابقی ماهیها خودداری نمائید.
14- اگر از آب شرب شهری استفاده می کنید باید جهت کلرزدایی آب مورد استفاده چند ساعت در هوایی آزاد قرار داده شود تا کلر موجود در آب از بین برود. و سپس این آب کلرزدای شده را به آب ماهیان اضافه نمائید.
RE: در آستانه فرارسیدن عید نوروز خرید ماهی شب عید و بیماریهای ناشی از ماهی قرمز !
بيماري هاي ماهي قرمز عيد
ماهي قرمز
آشنايي با بيماري هاي ماهي قرمز و روش هاي پيشگيري و بعضا درمان آن ها مي تواند براي جلوگيري از مرگ و مير اين نوع ماهي مفيد باشد.
بيماري هاي محيطي
ماهيان قرمز عمدتا به علت نگهدارى در ظروف نامناسب، تغذيه نادرست و عدم توجه به عوامل آب شامل: دماي آب، ميزان اکسيژن آب، اسيديته آب، آمونياک(سمي ترين ترکيب موجود در آب است و از متابوليسم بدن ماهي به وجود مي آيد)، نيتريتها (بعد از آمونياک سمي ترين ترکيب آب است)، نيترات ها و نگهدارى ماهي در مقدار کمي آب در داخل تنگ تلف مى شوند.
حال شايع ترين بيماري هاي مربوط به محيط زندگي ماهي هاي قرمز را مرور مي كنيم:
* خفگي
عامل: كمبود اكسيژن (زير 6 ميلي گرم در ليتر)
علائم: ماهي به سطح آب آمده و تنفس سريع دارد.
درمان و رفع مشکل: افزايش ميزان هوادهي، كاهش تراكم ماهي، كاهش دماي آب (خيلي سرد نباشد)، رعايت فاصله مناسب از منابع حرارتي در آكواريوم ها
* بيماري تغذيه اي
عامل: نبود غذا و يا جيره غذايي نامتعادل
علائم: فرورفتگي شكم، بي اشتهايي، ساييدگي باله ها، رشد کم همراه با بي حالي
درمان و رفع مشکل: استفاده از جيره متعادل و كافي، استفاده از غذاي زنده در تغذيه ، افزودن مولتي ويتامين و مواد كمكي به جيره غذايي
* اسيدي شدن آب
عامل: کاهش (PH) به زير 6/5
علائم: شناي غير طبيعي، به طوري كه ماهي در مسيري كوتاه شنا مي کند و سپس متوقف مي شود. ماهي به سطح آب آمده و هوا را مي بلعد و موكوس زياد در آبشش ترشح مي شود. پديد آمدن نقاط سفيد و خاكستري در سر، سستي و بي حالي ، تنفس سريع ، خونريزي هاي نقطه اي زير پوستي
درمان و رفع مشکل: كنترل ميزان PH آب و بالا بردن آن از طريق افزودن محلول آهك به آب
* قليايي شدن آب
عامل: بالا رفتن (PH ) به بيش از 8/4
علائم: خوردگي بالهها، تغيير رنگ قهوهاي در آبششها، نداشتن تعادل، بروز نقاط سفيد خاكستري در اطراف سر، موكوس زياد پوستي و نيز خونريزي نقطهاي زير پوستي
درمان و رفع مشکل: عوض کردن آب و کنترل PH
ماهي قرمز
* ضربه
عامل: حمل و نقل غلط ماهي، دستكاري ماهي، برخورد ماهي با اشيا، استرس حمل و نقل
علائم: ريزش فلس ها و ماندن در كف آب، از بين رفتن شعاع باله ها، تيرگي كامل باله ها، تيرگي قرنيه، جراحت روي بدن، خونريزي چشمي، بي اشتهايي، سستي و بي حالي
درمان و رفع مشکل: کاهش تعداد ماهي در يک ظرف، افزايش حجم ظرف نگهداري با افزايش آب
* مسموميت آمونياكي
عامل: تغذيه بيش از حد ماهي، تجمع مانده هاي غذايي در كف ظرف، تجمع مواد دفعي ماهي در ظرف
علائم: شناي غير طبيعي، باز بودن دهان و سرپوش آبششي در ماهي، تنفس در سطح آب، پرش ماهي، خوردگي باله، ترشح موكوس زياد پوستي، سستي و بي حالي
درمان و رفع مشکل: كاهش ميزان PH آب، تعويض آب، استفاده از زئوليت در سيستم مداربسته و آكواريوم ها
* مسموميت با دي اكسيد كربن
عامل: اكسيژن كمتر از 6 ميلي گرم در ليتر و دي اكسيد كربن بيشتر از 60 ميلي گرم در ليتر
علائم: به پهلو افتادن ماهي، كندي تنفس، سستي، بي حالي و بي اشتهايي
درمان و رفع مشکل: استفاده از مواد بافري
* مسموميت با كلر
عامل: افزايش ميزان كلر به بيش از 0/5 ميليگرم در ليتر
علائم: كمرنگ شدن ماهي، نداشتن تعادل، رنگ پريدگي آبشش ها، گود افتادگي چشم ها، تنفس آهسته در سطح آب
درمان و رفع مشکل: تعديل كردن آب با استفاده از مواد خنثي كننده كلر (تيوسولفات سديم)
بيماريهاي ميکروبي
ماهي قرمز
غير از بيماري هاي ياد شده، گروهي ديگري از بيماري ها توسط عوامل زنده ويروسي، باکتريايي، قارچي و انگلي به وجود مي آيند که ملباسمو با دامپزشک براي درمان اين بيماري ها ضروري است (گردآوری : انجمن ناجی)
پوسيدگي دم و باله، آبله پوستي، تجمع مايعات در بدن يا آب آوردگي شكم، بيماري چشمي، بيماري چرخش، خونريزي پوست، ايجاد انحنا در دم، تغيير محوطه دهان، ايجاد لكههاي سياه در دم ماهي، شناي غيرطبيعي، كمرنگ شدن پوست، ريزش فلس ماهي و بلند شدن پوست، برآمدگيهاي غير طبيعي در آبشش، خونريزي آبشش، کاهش وزن، کمي تحرک، تحليل شكم و رنگ پريدگي و انحنا در قسمت قدامي ستون مهرهها، کدورت چشم، بيرون زدگي چشمها ، لکههاي پوستي همه از علائم بيماري هاي ميكروبي هستند.