امگا – 3 خطر مرگ قلبی را کاهش میدهد و پزشکان برای بیماریهای قلبی، امگا – 3 توصیه میکنند؛ این مطالعات نشان دادهاند برای بیماریهای قلبی و عروقی بسیار مؤثر است و از سکته قلبی جلوگیری میکند.مشاوره ازدواج
امگا – 3 برای بیماریهای کرنری نیز توصیه میشود؛ سرخرگهای کرنری یا سرخرگهای قلب از آئورت بیرون میآیند؛ آئورت، شریان یا سرخرگ اصلی بدن است که از بطن چپ، خون را خارج میکند و اولین شریانی است که خون حاوی اکسیژن زیاد را دریافت میکند.مشاوره کودک
این مطالعات هنوز در دست انجام برای تأیید اثر میزان امگا – 3 در بیماران مبتلا به حمله قلبی یا عروقی مغز است اما در کل در پیشگیری از این بیماریها اثر خوبی دارد؛ همچنین چندین مطالعه نشان دادهاند فواید مکمل امگا – 3 در نارسایی قلبی مفید است (گردآوری : انجمن ناجی)
امگا – 3 و سلامت مغز
امگا – 3 در توسعه و رشد درست مغز ضروری است؛ همچنین در سلامت روان نقش مهمی دارند؛ گاهی کمبود امگا – 3 موجب بیماریهای روحی و افسردگی میشود.مشاوره خانواده
مطالعات نشان میدهند امگا – 3 میتواند به عنوان یک درمان کمکی برای افسردگی یا اختلال دو قطبی استفاده شود.
اختلال دو قطبی نوعی اختلال اخلاقی و نوعی بیماری روانی است که افراد مبتلا به این بیماری دچار تغییرات شدید اخلاقی میشوند؛ این اختلالات معمولاً در آخر دوره نوجوانی یا اوایل دوره بزرگسالی ظاهر میشوند.ازدواج
نتایج به دست آمده در مورد مغز نشان داده است امگا - 3 برای آلزایمر مفید است؛ این نتایج طی تحقیق در مورد بیماری آلزایمر و زوال عقل به دست آمده است (گردآوری : انجمن ناجی)مشاور
امگا – 3 از سلولهای عصبی محافظت میکند و در شکل پذیری مغز نقش مهمی دارد و از پیری مغز جلوگیری میکند.
امگا – 3 در چه مواد غذایی موجود است؟
امروزه در بسیاری از مکملهای غذایی امگا – 3 وجود دارد و توسط پزشکان تجویز میشود.
ما در مواد غذایی مصرفی خود میتوانیم این مکمل را داشته باشیم؛ غذاهای حیوانی، روغن ماهی، میوههای دریایی و ماهیها مخصوصاً ماهیهای چرب دارای امگا – 3 هستند؛ در روغن کلزا مخصوصاً در آجیل مانند گردو و بادام نیز امگا – 3 وجود دارد.مشاور
مگا 3... از چند سال پیش، این کلمه مجله ها و بسته بندی برخی محصولات غذایی ما را به تصرف خود درآورده است (گردآوری : انجمن ناجی)
نکات کوچکی دربارۀ لیپیدها
لیپیدها، که عموماً به نام ماده چرب شناخته میشوند، بنا بر ساختار مولکولی شان به سه نوع ِ اسیدهای چرب تقسیم میشوند:
اسیدهای چرب غیر اشباع چند حلقه ای، که امگا 3 و امگا 6 در این دسته قرار میگیرند. این اسیدهای چرب نقش مهمی در برخی عملکردهای بدن ما بازی میکنند. اگر ما همان طور که دربارۀ اسیدهای چرب صحبت میکنیم از امگا 3 هم یاد میکنیم، به این علت است که این اسیدها به اسیدهای چرب ضروری معروف اند: بدن ما به آنها نیاز دارد، اما خودش نمیتواند آنها را بسازد. بنابراین، اهمیت تغذیه در این است که خوراکی ها تنها منبع وارد کردن امگا 3 به بدن هستند.
سه گانۀ اسیدهای چرب
امگا 3 با 3 اسید چرب در ارتباط است (گردآوری : انجمن ناجی) در اولین مرحله، اسید آلفا لینولنیک (ALA). ما ALA را میتوانیم در سبزیجات (روغن کلزا، روغن گردو، سویا، دانۀ کتان، شاهدانه، سُمنه خوراکی، جوانۀ گندم) بیابیم.
اسید ایکوزاپنتائنوئیک (EPA) و اسید دوکوزاهگزانوئیک (DHA) نیز وجود دارند. بدن ما میتواند این دو اسید را از ALA ترکیب کرده و یا بهتر، آن را از محصولات دریایی مخصوصاً ماهی های چرب برداشت کند.
نقش امگا 3
امگا 3 به عنوان عنصر مهمی برای سلامتی شناخته شده است، در این شکی نیست. ولی باید حواستان به تأثیرات مُد شدن یک پدیده در جامعه و قدرت "جریان سازی رسانه ای" دربارۀ امگا 3 هم باشد...
اولین و مهم ترین تأثیری که امگا 3 به آن معروف شده، نقش آن در پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی است (گردآوری : انجمن ناجی) همان طور که میدانیم مردمی که مقدار زیادی ماهی مصرف میکنند (مثلاً اسکیموها و ژاپنی ها) کمتر دچار بیماری های قلبی و عروقی میشوند. قطعاً امگا 3 یکی از دلایل این وضعیت خواهد بود، ولی تنها دلیلش نیست ...
مصرف امگا 3، به میزان کافی برای کسانی که از بیماری های قلبی و عروقی رنج میبرند و یا مبتلایان به کلسترول خون بالا، توصیه میشود. در عین حال به این افراد توصیه میشود که مصرف اسیدهای چرب اشباع شان را کم کنند. امگا 3 تأثیر ضد فشار خون هم دارد. البته این به این معنا نیست که مکمل های غذایی سرشار از امگا 3 میتوانند جای داروهایی را که برای این بیماری ها توسط پزشک تجویز شده اند، بگیرند !
امگا 3 بر روی فعالیت های مغزی نیز اثر مثبت دارد. در واقع مغز حاوی میزان زیادی لیپید است (گردآوری : انجمن ناجی) بنا بر گفتۀ پزشکان، امگا 3 آثار مثبتی در مقابله با افسردگی نیز خواهد داشت.
نیاز ما به امگا 3
میزان امگا 3 توصیه شده در روز، برای زنان حدود 1.6 گرم و برای مردان 2 گرم است (گردآوری : انجمن ناجی) عموماً به زحمت نیمی از این نیاز تآمین میشود.
اما یک نکات بسیار مهم و کلیدی در رابطه با مصرف امگا 3 و امگا 6؛ مصرف بیش از حد امگا 6 میتواند تأثیر بازدارنده و مهار کننده بر روی عملکرد امگا 3 داشته باشد. مطلوب ترین نسبت مصرف امگا 3 به امگا 6، 1 به 5 است؛ حال آنکه با تغذیۀ فعلی ما این نسبت 1 به 10 است (گردآوری : انجمن ناجی) برای در الویت قرار دادن منابع حاوی امگا، به طور مثال میتوان از روغن کلزا استفاده کرد. ضمناً در بازار روغن هایی وجود دارند که حاوی میزان مناسبی اسید چرب هستند.
امگا 3 را در چه چیزهایی بیابیم؟
مواد غذایی که بیشترین میزان امگا 3 را در خود دارند و از این لحاظ غنی اند، عبارتند از: روغن گردو، مغز گردو، روغن کلزا و ماهی های چرب (ماهی آزاد، ساردین، ماهی کولی، شاه ماهی، ماهی مارکو)
و آخرین نکته: امگا 3 تحمل حرارت خیلی زیاد را ندارد؛ برای طبخ ماهی ها، توصیه میشود که بخار پزشان کنید یا در فویل پیچیده و با حرارت ملایم فر بپزید؛ از سرخ کردن آنها در روغن یا کره نیز اجتناب کنید.