کلهپاچه، یکی از غذاهای سنتی منطقه خاورمیانه و قفقاز جنوبی است (گردآوری : انجمن ناجی)
روش طبخ آن در کشورهای مختلف تقریبا مشابه است (گردآوری : انجمن ناجی) در کشور ایران
و ترکیه این غذا با نام کله پاچه، در کشورهای عربی با نام پاچه و در
ارمنستان، آذربایجان و گرجستان با نام خاش مطرح است (گردآوری : انجمن ناجی)کله پاچه که از
پختن سر، دست و پای گوسفند تهیه میگردد، از بخشهای مختلفیچون
بناگوش، زبان، مغز، چشم، گوشت، صورت و پاچه تشکیل شده است (گردآوری : انجمن ناجی) این غذا
با واحد شمارش دست بکار میرود و هر دست کله پاچه شامل یک کله و چهار پاچه است (گردآوری : انجمن ناجی)
شایان ذکر است که آب این غذا نیز بعنوان پیش غذا به همراه نان خورده میشود.
خواص متمایز کلهپاچه
کلهپاچه غذایی پرانرژی و با کیفیت پروتئین بالا محسوب میشود. پروتئین موجود
در آن برای رشد و ترمیم بسیاری از بافتهای بدن مفید است (گردآوری : انجمن ناجی) زبان گوسفند سرشار
ازویتامینهای گروه B بخصوص ویتامین 12 B میباشد که این ویتامینها نقشهای
مفید زیادی برای بدن دارند. بعنوان مثال ویتامین 12 B، در خونسازی و عملکرد سیستم
عصبی نقش دارد.پاچه گوسفند دارای طبع سرد است و خواصی چون رقیق کنندگی خون،
ملین، التیام دهنده زخمهای داخلی و افزایش دهنده شیر مادر را دارد. نشان داده شده
است که این غذا حاوی ماده مغذی به نام کوآنزیم Q10 است (گردآوری : انجمن ناجی) کوآنزیم Q10 بعنوان یک آنتیا
کسیدان قوی است که از طریق دفع مواد مضر تولید شده در بدن در نتیجه فرایندهای
متابولیکی مختلف و جلوگیری از آسیب سلولها نقش مهمیرا ایفا میکند. همچنین
استحکام عملکرد سلول، تحریک سیستم ایمنی، بهبودی و کنترل بیماریهای فشار خون،
سکته قلبی، پارکینسون، انواع سرطان و غیره از دیگر نقشهای کوآنزیم Q10 میباشد.
مضرات کله پاچه!!!!
کله پاچه با وجود دارا بودن پروتئین و ویتامینها، سرشار از کلسترول و اسیدهای
چرب مضر است (گردآوری : انجمن ناجی) کلسترول بعنوان چربی است که خاصیت رسوب کردن در عروق
خونی بدن را داشته و در کنار سایر عوامل خطر منجر به انسداد و گرفتگی رگ
شده و زمینهساز بروز بیماریهای قلبی- عروقی، سکته و بسیاری دیگر از بیماریهای
مزمن میشود.شایان ذکر است که در میان قسمتهای مختلف کله پاچه، مغز گاو
و گوسفند محتوای کلسترول بیشتری دارند. بگونهای که مغز گوسفند به اندازه 8 زرده
تخم مرغ کلسترول دارد و جزء مواد غذایی بسیار پرچرب محسوب میشود. از این رو
کسانی که چربی خون بالایی دارند، کلسترول و اسید اوریک خونشان بالا است و
مبتلا به نقرس و ناراحتی کلیوی هستند، باید از مصرف بیرویه کلهپاچه اجتناب کنند.
برخلاف تصور عمومی که کله پاچه را برای افرادی که ناراحتیهای مفصلی و
آرتریت دارند، مفید میدانند، محتوای بالای چربیهای اشباع و ترانس موجود در
کله پاچه فرایندهای التهابی موجود در این بیماران را بدتر کرده و توصیه نمیگردد.
کلام آخر
با در نظر گرفتن اینکه اخیرا تغییراتی از جمله مصرف بیرویه غذاهای آماده که محتوای
چربی، قندهای تصفیه شده و نمک بالایی دارند، کاهش فعالیت فیزیکی و غیره در شیوه
زندگی افراد رخ داده است و این تغییرات زمینهساز بروز بسیاری از بیماریهای مزمن
شده اند از این رو رعایت رژیم غذایی صحیح از طریق افزایش مصرف سبزیها و میوههای
تازه و غلات کامل سبوسدار و کاهش مصرف گوشتهای قرمز و مواد غذایی پرچرب مفید
خواهد بود. مصرف بیرویه کله پاچه بخصوص در مناطق سنتی که عادت بهمصرف هفتگی ا
ین غذا دارند بدلیل مضراتی که ذکر شد توصیه نمیگردد.
ن مهسا منو بکش کله پاچه رو از من نگیر ن ن ن
فکرشو بکن کله پاچه با ترشی و پیازو نون سنگک به به
بعدشم یه کاسه انار دون شده با نمک
وای دلم آب افتاد چقدر به تاپ تاپ افتاد