انجمن علمی عمومی ناجی

نسخه‌ی کامل: اراده چیست ؟ اراده یعنی چی؟
شما در حال مشاهده‌ی نسخه‌ی متنی این صفحه می‌باشید. مشاهده‌ی نسخه‌ی کامل با قالب بندی مناسب.
اراده (فلسفه)
اراده در فلسفه به یکی از ویژگی‌های ذهن، و انتساب کردارهایی که از روی نیت مرتکب شده‌اند اشاره دارد. کنش‌ها که بر اساس ارادهٔ شخص انجام شده باشند «ارادی» یا «داوطلبانه» و گاهی به طور تحقیرآمیز «خودسرانه» یا «از روی قصد» خوانده می‌شود. به طور کلی، «اراده» به یک خواستهٔ مشخص یا دلخواه اشاره ندارد، بلکه ظرفیت کلی داشتن چنان خواسته‌هایی و قاطعانه عمل کردن بر مبنای آنهاست، بر اساس هر معیارهایی که عامل ارادی اعمال می‌کند.

توانایی ویژه ای که از عهده بعضی ها خارج است و برخی دیگر آن را تقدیس می کنند.

سالیان دراز،چنین می پنداشتیم که اراده همان تلاش و همان کوشش فوق العاده ای است که در بعضی لحظه های دشوار آگاهانه از خود نشان می دهیم.

تصور قالبی اراده-

دندانهای فشرده و عضلات منقبض در همان حال که مسحورم می کرد،از دسترسم به دور بود.سپس، با خواندن زندگینامه مردان مشهور،با دیدن وشناختن آنان که به داشتن اراده ای آهنین شهرت داشتند،به این نکته پی بردم که این نیرو،این انرژی را آنان نه از اراده،که از منشاء و خاستگاه اراده برمی کشیدند،یعنی از هدفی که دنبال می کردند.



شخصی به نام مونتی که قدرت تخیل رابه خوبی می شناخت میان دوستان خود با زوج جوانی رفت وآمد داشت که تازه پیمان زناشویی بسته بودند:

کنت و کنتس دوگورسون.

در روز برگزاری مراسم ازدواج نگرانی آزاردهنده ای بر جمع دوستان و خویشاوندان زوج جوان حکم فرما بود:همه از آن بیم داشتند که مبادا یکی از خواستگاران دوشیزه جوان به انگیزه انتقام داماد را قلاب پیچ کند:

قلاب پیچ یا گره زدن ریسمان که دو سرآن قلابهایی آهنین داشته باشد،طلسمی بود که گویا داماد را به ناتوانی دچار می ساخت! مونتنی به همه اطمینان خاطر می بخشید:

من باطل سحر نیرومندی در اختیار دارم که هرگونه طلسمی را از کار می اندازدو برای اینکه این مدعا را به اثبات برساند،به جست و جوی سینه ریزی رفت که گویا سردردها را برطرف مس ساخت.

در ضمن، داماد را هم متقاعد ساخت که به طرز زیر عمل کند:ابتدا جامه مونتنی را بپوشد و سینه ریز او را به گردن بیاویزد،سپس (سه بار فلان ورد را بخواند و بهمان حرکت را انجام دهد)و در هر بار سینه ریز را از گردن برگیرد و از نوع برجای نهد،تا سرانجام آن را در فلان نقطه ثابت نگاه دارد،و به خصوص فراموش نکند که جامه را روی تخت عروسی بگستراند.

مونتنی، پس از شرح این سرگذشت،می افزاید:

(این دلقک بازیها اصل و اساس تاثیرات بعدی را تشکیل می دهد،چرا که تخیل ما به آسانی می پذیرد که این شیوه های عجیب و غریب لزوما باید ناشی از علمی ناشناخته و مرموز باشد)

باری،داماد از طلسم قلاب پیچ رهایی یافت:

یک جامعه شناس پس از مطالعات گسترده درباره مکانیسمهای مغزی می نویسد:

(( آدمی در دنیای واقعی فقط چیزهائی را کشف می کند که پیشاپیش آنها را در ذهن خود اختراع کرده،به تخیل درآورده است (گردآوری :‌ انجمن ناجی)))

مخفی :
اراده يعنى شوق و تمايل قلبى موكد و مورد تاكيد واقع شده

اراده حالتى نفسانى در وجود (نفس) آدمى است كه او را به سمت انجام عملى خاص برمى انگيزد لذا در برخى از تعاريف اراده را به شوق موكد و انگيزه درونى كه آدمى را به سمت بروز رفتارى حركت مى دهد تعريف مى كنند
 

 
لینک مرجع