آنچه همواره از سوي كارشناسان تغذيه به آن اشاره ميشود تا به همين واسطه از داشتن پوستي سالم و شاداب لذت ببريم، مصرف ميوهها و سبزيهايي است كه منابع خوبي از انواع ويتامينها محسوب ميشوند...
تاثيرگذاربودن ويتامينها در شادابي پوست، توليدكنندگان را نيز بر آن داشته تا براي ساخت انواع كرمها و لوسيونها از تركيبهاي ويتامينه استفاده كنند اما ، ميتوان به جاي استفاده از تركيبهاي شيميايي، اين منابع طبيعي را در سبد ميوههاي بهاري پيدا كرد.
طي سالهاي اخير تامين آنتياكسيدان مورد نياز بدن به دو شيوه مواد صناعي و طبيعي امكانپذير شده كه بديهي است استفاده منطقي و به اندازه از منابع طبيعي آن بيشتر توصيه ميشود زيرا خطرهاي كمتري را به دنبال خواهد داشت و ديگر نگراني از بابت افزايش ريسك ابتلا به سرطانهاي مختلف به دليل مصرف بيش از اندازه يا نامناسب منابع آنتياكسيداني صنعتي و شيميايي وجود ندارد.»
7 رنگ سلامت در سبد بهاري
رنگ قرمز اولين رنگ سلامت بخش است كه در انار، هندوانه، گوجهفرنگي خام و پخته، آب گوجهفرنگي، گريپفروت صورتي، سوپ گوجهفرنگي، سس ماكاروني و امثال آن كه حاوي ليكوپن و آنتياكسيدان هستند يافت ميشود. ضمن اينكه منابع ياد شده به دليل ويتامين «c» موجود در آنها، براي شادابي پوست بسيار مفيد هستند.
گروه بعدي را مواد غذايي داراي رنگ زيبا و آرامشبخش ارغواني تشكيل ميدهند كه سرشار از آنتوسيانين (آنتياكسيدان بسيار قوي كه از لخته شدن خون جلوگيري ميكند)، هستند و در كاهش احتمال ابتلا به سرطان نقش دارند. انگور قرمز، زغال اخته، آلو، سيب قرمز، توتفرنگي، توت سياه و تمشك جزو اين گروه بهاري قرار ميگيرند.
دكتر صفوي می گویند: «فيتوكميكالها كه متابوليتهاي ثانويه گياهي هستند در رژيم غذايي گياهخواري به وفور تامين و باعث ميشود گياه را در برابر آبوهواي بد و خطرهاي احتمالي محافظت كند كه خوشبختانه اين اثر حفاظتكننده در مورد انسانها نيز صدق ميكند و مانع رشد سريع سلولهاي سرطاني ميشود.»
سومین رنگ نارنجي در ميوههايي مثل زردآلو، هويج، انبه، سيبزميني شيرين، كدو تنبل و گرمك يافت ميشود كه مواد توليدكننده ويتامين «a» را دارند و به دليل دارا بودن آلفا و بتاكاروتن (پيشساز ويتامين a) در كاهش ابتلا به سرطان موثر است (گردآوری : انجمن ناجی)
زرد متمايل به نارنجي گروه چهارم اين رنگهاي سلامت را تشكيل ميدهد كه معمولا منابع حاوي بتاكريپتوتانكسين و فلاونوييد در طبيعت به اين رنگ وجود دارند و ميوههايي مثل پرتقال، نارنگي، هلو، شليل، پاپايا (در ايران كمتر پيدا ميشود) و نوشيدنيهايي مثل آب پرتقال و نارنگي در اين گروه قرار ميگيرند و البته خاصيت ضدسرطاني دارند زيرا 87 درصد از بتاكريپتوتانكسين از آب پرتقال و نارنگي به دست ميآيد.
گروه غذايي سفيد متمايل به سبز به دليل دارابودن فلاونوييد، كوئرسيتين و كامفرول و الاستين خاصيت ضدتومور دارند كه ميتوان در خانواده پيازها از قبيل سير، كرفس، گلابي، كاسني سفيد و پياز به دنبال آنها بود.
ششمين گروه رنگهاي سلامت رنگ سبز را تشكيل ميدهند كه در سبزيهايي مثل كلم بروكلي، كلمپيچ، كلم دگمهاي و معمولي يافت ميشود و داراي تركيبهاي سولفورافان، ايزوتيوسيانات و ايندول هستند، ضمن اينكه ژن خاصي را كه باعث تحريك آنزيمهاي شكننده موادشيميايي سرطانزا ميشود توليد ميكند.
آخرين گروه رنگها نيز به رنگ سبز متمايل به زرد مربوط ميشود كه علاوه بر شادابسازي پوست در حفظ قوه بينايي و جلوگيري از رشد سلولهاي سرطاني دخيل است (گردآوری : انجمن ناجی) اسفناج، ذرت، نخود و لوبياي سبز، خربزه، آووكادو و گياه خردل، حاوي كارتنوييدهاي زيگزانتين و لوتيين هستند كه در اين گروه قرار ميگيرند.
به اين ترتيب با افزودن خانواده رنگها به رژيم غذايي، ميتوان از بدن خود مراقبت كرد و نگراني ابتلا به برخي از رايجترين بيماريهاي قرن اخير را كه تهديدكننده سلامت افراد است، کاهش داد.